Academice

“While all this razzle-dazzle connects us electronically, it disconnects us from each other, having us  „interfacing‟ more with computers and TV screens that looking in the face of our fellow human beings.” (Fox)

Ideea de mai sus reflectă în sinteză realitatea zilelor noastre.

Concluzia aceasta am desprins-o și eu de-a lungul acestor timpuri, respirând și viețuind, vorba scriitorului, în ”minunata lume nouă”. La tot pasul trebuie să descarc vreo aplicație, trebuie să fac plăți online, să monitorizez bugetul și să transmit informații în timpi reali, prin intermediul device-urilor și a softurilor specializate. Nu pot nici măcar parca mașina corect și regulamentar fără a nu plăti electronic parcarea, printr-un sms la un număr scurt, taxabil. Aproape fiecare moment al vieții mele și cred că al multora dintre noi, e contabilizat și electronic la nivelul unui soft, a unei platforme. Iar toate aceste operațiuni sunt cronofage și necesită multă atenție și concentrare. Nu pot să nu mă întreb retoric așa: unde se duc aceste miliarde de miliarde de biți informaționali generați zilnic de populația acestei planete- de peste cei 3 miliarde de utilizatori de cel puțin un telefon mobil de tip smart?

În mod sigur, tehnologia a reușit cumva să ne acapareze și să ne deconecteze mai mult decât ne poate conecta. Pentru a supraviețui și a desfășura activități normale în fond, trebuie să alocăm zilnic minute, poate chiar ore bune pentru a gestiona fluxul informational personal. Și atunci, cum să ne mai rămână timp și pentru interacțiunea față în față?

Sursa: boredpanda.com

În antiteză cu timpurile de acum, consider că generațiile dinaintea mea/noastră erau mult mai fericite și mai …umane. Pentru că, da, tehnologia reușește cumva să ne îndepărteze unii de alții, așa cum ziceam și mai sus, prin faptul că ne acaparează întreaga atenție și energie. Sub paravanul ”socializării”, am devenit cu toții muți nu fiziologic vorbind ci atitudinal.

Îmi aduc aminte bunăoară de video-ul de pe  youtube: ”Privește în sus”[1]-Gary Turk , care tratează fix această problemă și este foarte sugestiv în acest sens. Este în același timp un îndemn la a ne deconecta pentru a ne reconecta unii cu alții, în modul cel mai sănătos și real cu putință.

 Avem sute sau chiar mii de așa numiți ”prieteni” virtuali însă doar câțiva ne știu cu adevărat. Sunt doar nume pe un ecran adunate în goana după validări și like-uri. Am ajuns să cuantificăm exepriențele personale ca fiind deosebite numai dacă sunt apreciate în online, dacă le expunem mai mult decât le trăim cu adevărat. Dacă nu e cineva acolo să ne valideze postările, parcă nu au același farmec.

Magia ecranului ne îndepărtează de noi înșine prin faptul că ne acaparează nepermis de mult și de incontrolabil. Trăim iluzia conectării însă doar la nivel virtual. Acest fenomen de ”izolare socială” ne-a monopolizat în mod constant viețile și ne privează de experiența interacțiunii nemijlocită.

Un studiu privind numărul de ore petrecut zilnic online a concluzionat că în medie stăm 3 ore și 15 minute/zi conectați. Studiul a mers și mai departe, scoțând în evidență diferențele semnificative între generații: ”milenialii” petrec aproape 6 ore zilnic. Mai mult decât atât, 13% dintre ” mileniali” și 5% dintre ” baby boomers” petrec în jur de 12 ore/zi pe telefon[2].

Din acest interval, 144 de minute stăm conectați pe rețelele de socializare. Și tot legat de acestea, zilnic apar 1 milion de noi conturi de utilizatori[3]. Facebook, Instagram, Pinterest, Youtube, LinkedIn, Twitter, TikTok, WhatsApp și Snapchat sunt aplicațiile de top care se ”bat” pentru timpul nostru. Fiecare dintre ele cu opțiuni și interfețe atractive, complementare în funcțiuni, ne mențin conectați și la propriu și la figurat, privându-ne astfel de timpul petrecut față în față cu cei dragi

Pentru a veni în întâmpinarea dependenților și pentru a-i mai deconecta, aplicațiile de socializare au lansat anul trecut opțiunea de avertizare privind timpul petrecut în ele. Totul face parte dintr-un fel de campanie a ”timpului petrecut bine”, menită să comunice despre acești gigantți ai socializării media- facebook și instagram- că au reale preocupări privind sănătatea fizică și mentală a utilizatorilor, chiar dacă acestea presupun avertizări din când în când pentru deconectări[4]

Pe de altă parte însă, nu putem trăi fără aceste conexiuni care ne țin ancorați în realitatea lumii moderne. Un email urgent de la firmă, o veste bună primită pe whatsapp, o postare a colegiului care tocmai face un pelerinaj la Santiago de Compostela, toate adaugă vieții un plus de  savoare și utilitate.

În contextul celor de mai sus, mă alătur celor care și oferă o soluție-fie cât de mică- și spun că trebuie să fim foarte riguroși cu noi înșine, cu prețiosul nostru timp și să ne stabilim un program defalcat pe ore pentru activitățile online și offline. Nu spun că această prezență online ar fi dăunătoare ci avansez ideea echilibrului în toate- ”măsura tuturor lucrurilor”.

Să nu uităm că, oricâte binefaceri ne-ar oferi noile tehnologii și aplicații, omenirea a evoluat exclusive prin contactul nemijlocit unul cu celălalt și că ”we can accelerate our acumen, performance and success by leveraging our associations and spending time with people better than us. Robin S. Sharma”.

Să ne petrecem timpul cu oameni mai deștepți ca noi, nu cu aplicații și telefoane așa-zis ”deștepte” care nu fac decât să ne deconecteze de la ceea ce contează cu adevărat: viața experimentată cu toate simțurile active!!

Surse info:

  • kommandotech.com/statistics/how-much-time-does-the-average-person-spend-on-their-phone/
  •  digitalmarketing.org/blog/how-much-time-does-the-average-person-spend-on-social-media
  •  vox.com/recode/2020/1/6/21048116/tech-companies-time-well-spent-mobile-phone-usage-data

[1] youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY

[2] kommandotech.com/statistics/how-much-time-does-the-average-person-spend-on-their-phone/

[3] digitalmarketing.org/blog/how-much-time-does-the-average-person-spend-on-social-media

[4] vox.com/recode/2020/1/6/21048116/tech-companies-time-well-spent-mobile-phone-usage-data

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *