Lectura-cea mai importantă alegere!

Necunoscuta din Tanger- Christine Mangan

Prietenia ciudată dintre două femei constituie laitmotivul declanșării unor serii de evenimente stranii. Acestea conturează o narațiune cu întorsături neașteptate și un final șocant.
Volumul este structurat în trei părți: prima parte este formată din șapte capitole, partea a doua din trei capitole iar partea a treia din zece capitole-în total 20 de capitole. După cum se observă, prima și ultima parte sunt cele mai lungi și asta pentru că amândouă conturează în detalii psihologice și factuale un destin.

Din punct de vedere geografic, acțiunea are loc în Tanger, un oraș misterios, pitoresc, “un oraș al transformării, unul care se preschimbă mereu pentru a supraviețui”.

Sursa foto: pinterest.com

Toate aceastea sunt încadrate simetric de un prolog și un epilog.
Inițial, povestea este prezentată din cele două perspective ale eroinelor principale: Alice și Lucy. Din acest punct de vedere, scrierea este echilibrată. Fiecare capitol este formulat alternativ fie din punctul de vedere al lui Lucy fie al lui Alice, oferind astfel o viziune completă și complexă asupra faptelor. Ni se dezvăluie astfel perspective diferite ale aceleași povești, rațiuni diverse pentru care unele secrete sunt păstrate sau devoalate.
Volumul poate fi încadrat ca fiind reprezentativ pentru ceea ce înseamnă o prietenie dintre două femei, dusă la extrem, împinsă pe “teritorii” care nu îi aparțin. Lucy dezvoltă pentru Alice o obsesie nefirească, o pasiune în adevăratul sens al cuvântului și orbită de aceste sentimente se consideră îndreptățită să-i decidă în mod irevocabil și dramatic soarta.
Este o exemplificare fiction a “triunghiului Karpman” în care Lucy aproape că joacă dublul rol, cel de persecutor și de salvator, cu Alice victima sa… dragă.

Primele două părți sunt oarecum terne și nu reușesc să suscite atenția decât dacă cititorul poate intui printre rânduri că ceea ce va urma va fi suprinzător de neașteptat, ca să balanseze oarecum caracterul acesta comun. Adevăratul thriller se construiește abia în partea a treia când motivația pentru încă o crimă devine foarte puternică.

Lucy este de fapt Alter Ego-ul lui Alice, asa cum bine conștientizează și ea în capitolul 19, penultimul capitol. De fapt, asta e toată cheia romanului.

Această conștientizare ne duce în zona prieteniei ca manifestare a Alter ego-ului personal în celălalt.
Necunoscuta din Tanger rămâne astfel în memoria cititorului ca fiind reprezentativă pentru conceptul de prietenie împinsă la o extremă nedorită, marcată de obsesie, ură, gelozie și viclenie.

Plângi atunci când sosești, plângi atunci când pleci…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *