Dezvoltare personală

Colegi de serviciu sau colegi de…life after work?!

Cred că majoritatea dintre noi am trăit cel puțin la nivel mental o idilă cu un coleg/o colegă de serviciu, nu-i așa? Acele momente, întâmplătoare sau nu, când șeful ne repartizează într-o echipă cu el/ea, trebuie să recunoaștem că ne alimentează ușor ușor niște scenarii out of work.

 

O atingere întâmplătoare, o privire cu subînțeles că ați descoperit ceva, un cuvânt rostit în același timp, cafeaua de dimineață din birou când plănuiți ziua, un telefon care vă anunță că trebuie să mai rămâneți peste program pentru o neprevăzută sau un deadline foarte rapid pentru care el/ea preia mare parte din sarcini pentru binele proiectului, toate sunt contexte ce fac loc la mai mult. Oameni suntem și tot ce e omenesc nu ne este străin, vorba unui dicton, așa că ispita ne pândește cu ochi hulpavi de hienă infometată.

Ușor ușor toți ceilalți colegi dispar ca prin minune și nu vă mai imaginați funcționând la parametrii maximi decât în Acea echipă. Observă și șeful asta și vă asigură că de acum înainte doar așa vă va repartiza. Vi se citește încântarea în priviri. În fond, pentru binele companiei chiar șeful e în stare să încalce anumite rigori și trece cu vederea faptul că o echipă mixtă, constantă, poate evolua în mai mult la fel cum se poate destrăma irevocabil. Dar, pe moment și cu rezultatele în priviri, partea umbrită a acestui aspect e neglijată.

Timpul trece, tensiunea crește, rezultatele apar, faceți echipă minunată împreună, motiv pentru care succesele trebuie sărbătorite. Ieșiți la cafeaua de prânz la o terasă. Vă simțiți bine împreună, vă descoperiți și dincolo de masca job-ului. Vă face plăcere să vă petreceți și altfel timpul împreună. Apoi stabiliți o ieșire vineri seara la un film că  deh, după o săptămână încărcată meritați o relaxare.

Timpul trece, tensiunea crește, înmulțiți ocaziile în care vă vedeți și after work să discutați despre “proiect”.

Sursa foto: pinterest.com

Descoperiți în celălalt fațete ale personalității de care nu erați conștienți că pot exista. Simțul umorului, simțul orientării, gentilețea, atenția pentru detalii practice, stilul after work, toate stăteau bine ascunse după masca profesionalului. În completare cu aceasta vă creați o hologramă dezirabilă a colegului/colegei pe care o activați ori de câte ori nu vă sunteți prin preajmă. Energia care ocupă spațiul dintre voi, la serviciu și înafara lui, completează tabloul creat instant.

Adunați amintiri de tot felul, zilele trec mai repede și mai ușor, experimentați împreună. Colegii observă deja aura voastră, euforia ce vă domină când lucrați împreună și toți așteaptă o confirmare oficială din partea voastră.

Din acest punct, atât de vizibil, soarta voastră ca și echipă de lucru și de after work e pecetluită și poate fie să evolueze spre ceva de viitor fie să se destrame. În cazul fericit e ușor de dedus vibe-ul dominant însă în cazul în care la un moment dat se destramă totul, ce faceți? Cum gestionați spațiul comun de la serviciu? Lăsați să vă afecteze, puteți separa ”gestiunile”, vă schimbați locul de muncă?

E foarte ușor de alunecat Dincolo, însă după această experiență cel puțin o persoană nu va mai fi la fel, în sensul cel mai extins cu putință- de la viața interioară la viața profesională.

Spațiul de Dincolo cu un/o coleg/ă de serviciu poate fi foarte ofertant însă și foarte răvășitor în același timp.  Nimic nu va mai fi la fel după ce îl veți parcurge: fie veți tânji după el fie îl veți blestema. Oricum ar fi vă va bântui. Va fi parte din voi, piese din puzzle-ul personal al devenirii. E o experiență deosebită, fie că e negativă sau pozitivă ca nuanță.

Deși pare o experiență instinctuală, studiile efectuate de-a lungul timpului i-au atribuit un caracter de știință oarecum, cu rigori, premise și concluzii bine intemeiate. Așa se face că, un studiu  efectuat în UK a reliefat printre altele și faptul că există domenii unde oamenii sunt mai predispuși la a se implica în aventuri romantice la locul de muncă sau mai reticienți vizavi de acest aspect.

Ca pentru orice subiect controversat, există tabere Pro și Contra, fiecare foarte bine și real argumentându-și poziția. Un astfel de argument al taberei Contra este și cel legat de confuzia dintre apropierea generată de context și cea atribuită îndrăgostirii. Argumentul Contra pornește de la această premisă a ”spațiilor” diferite din care se dezvoltă sentimentul de intimitate și continuă pe ideea că, de fapt, o idilă la locul de muncă este un fel de înșelătorie a minții noastre, o construcție pe o fundație de nisip, ce va fi dărâmată cu primul moment de conștientizare a situației.

 

Sursa: businessinsider.com/psychology-of-office-romances-2018-5

Tabăra Pro aduce ca argumente solide povești de viață întemeiate în acest context, cu oameni care au conștientizat  plusurile dar mai ales minusurile situației, pe cele din urmă fiind  dispuși să le anuleze ori să le diminueze impactul. 

Vreau să închei acest articol într-o notă optimistă, argumentată de aceste povești   și de acest citat prin care îmi reafirm credința în recunoașterea sufletelor care nu știu de granițe și convenții umane sau profesionale. 

Sometimes when you meet someone, there's a click. I don't... | Picture Quotes

 

Așa că, dacă aveți parte de această recunoaștere, fie la serviciu fie înafara sa, dați-vă voie să o simțiți, lasați-o să vă transforme și integrați-o în ființa voastră cu toate lecțiile ei posibile.

3 thoughts on “Colegi de serviciu sau colegi de…life after work?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *