Dezvoltare personală Lectura-cea mai importantă alegere!

Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl

Încep cu o sugestie de lectură: citiți de două ori cartea, dacă vreți să se ”așeze” unde și cum trebuie. Întâi lecturați-o ca pe o carte oarecare, eventual cu o cană de ceai alături și rețineți din ea aspectele teoretice generale și într-o oarecare măsură și pe cele particulare. Există ”riscul” să credeți la finalul ei că personajele din ea sunteți voi dar sub alte nume. E și ăsta un moment de magie legat de carte.

Apoi recitiți-o cu foi și pixuri colorate lângă voi, ca pe un caiet de exerciții pentru autodescoperire. Dincolo de substratul teoretic accesibilizat foarte bine prin exemple, cartea este un excelent ghid de viață personală, cu exerciții menite să vă ghideze prin labirintul personal, asemeni firului Ariadnei.

Personajul principal suntem de fapt noi toți, același personaj numit generic ”ființă cognitivă și emoțională”. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple deoarece în cele două atribute rezidă toată capacitatea noastră de a acționa și reacționa, personalitatea și urma pe care o lăsăm după trecerea noastră.

Începuturile ființării noastre cognitive și emoționale sunt creionate în copilărie, atunci când suntem ”bureței” care absorb tot din jur, fără filtre prestabilite sau predispoziții.

Miezul personajului principal este ”Copilul Interior”, un concept ce desemnează totalitatea experiențelor trăite în copilărie. Resimțite în acel context  ca fiind pozitive sau negative,  aceste experiențe ne modelează vrând-nevrând, determinându-ne temerile, dorințele, reacțiile, percepțiile, convingerile maturității.

Din această perspectivă, cartea este epopeea Copilului interior în cele două ipostaze ale sale: Copilul-Umbră și Copilul –Lumină.

Abia când facem cunoștință cu copilul din noi  și ne împrietenim cu el ne vom da seama ce năzuințe și răni profunde avem în noiă

Copilul-UmbrăCopilul-Lumină
Convingeri negativeConvingeri pozitive
Mecanisme de apărareMecanisme de tezaurizare
Sentimente puternic exteriorizate, nefiltrateSentimente conștientizate
Iritabil, rece, slab, alintat, permisiv, dominator, temător, lăudăros, arogant, agresiv, drastic.Vesel, atrăgător, loial, organizat, felxibil, sincer, tolerant, curajos, responsabil.

Pe lângă emoții, convingeri, mecanisme, stări,  și comportamente, cei doi copii mai au în comun și faptul că sunt responsabili pentru propria nefericire sau fericire. Prin predispozițiile lor, obiceiurile și percepțiile pe care le adoptă, se fac responsabili pentru fericirea lor pentru că Fericirea este o abilitate care poate fi antrenată, ca un mușchi.”

Convingerea este un crez profund ancorat, care exprimă o atitudine față de noi înșine sau față de relațiile noastre interumane.

Un rol important în manifestarea Copilului Interior îl are și gradul în care ne putem asigura satisfacerea celor patru nevoi fundamentale. Există contexte în care aceste nevoi nu ne sunt satisfăcute, caz în care apar depresiile și dramele și se formează anumite convingeri. Trebuie să asociem corect comportamentele cu ceea ce simțim vizavi de aceste nevoi.

Cele patru nevoi psihice fundamentale sunt_ nevoia de apartenență nevoia de autonomie și control nevoia de satisfacere a plăcerii; nevoia de încredere în sine
Creație canva.com

Îndemnul principal volumului este de a ne cerceta în permanență emoțiile, de a le conștientiza și accepta pentru că dacă suntem detașați de ele nu avem cum să fim în contact cu nevoile noastre. ”Legătura cu sentimentele noastre împreună cu demersurile logice ne pot oferi o orientare.”

Caracteristice pentru Copilul-Umbră sunt mecanismele de apărare, generale sau specifice care nu sunt în fond decât o distorsiune perceptivă. Din reprimare și din proiecție- ca mecanisme generale, se desprind cele particulare.

Sentimentele și emoțiile reprimate nu dispar ci se transformă. Reușesc astfel să ne bântuie și să ne distorsioneze și percepțiile, făcând loc mecanismelor de apărare. Acestea fac parte din personalitatea noastră și sunt specifice pentru cele două contexte în care ne regăsim: personal și profesional. Se pot și întrepătrunde: mecanisme de apărare din personal pot să se manifeste în planul profesional și invers.

În tabăra cealaltă, convingerile bune și valorile superioare ce animă Copilul-Lumină ne ajută să vindecăm Copilul-Umbră.

Față de aceste două ipostaze, autoarea ne îndeamnă să manifestăm disponibilitate spre descoperire, acceptare , înțelegere și  vindecare sau manifestare deplină. Totodată subliniază în nenumăarte rânduri că manifestările Copilului-Umbră trebuie să fie mereu sub controlul adultului.

Cât privește exercițiile, deși acestea sunt intercalate în conținut, pot fi  făcute și separat, individual, fiind ușor de identificat și de pus în aplicare cu cele două reprezentări grafice de pe coperțile interioare. Cele peste 20 de exerciții ne poartă prin adâncurile ființei și ne îndeamnă să ne descoperim valorile, punctele forte și resursele, să acceptăm realitatea, să ne descoperim mecanismele de apărare sau tezaurizare și să ne permitem ”să fim noi înșine.

Volumul VINDECAREA COPILULUI INTERIOR este așadar un volum must-have în biblioteca personală a conștientizărilor pentru că ne readuce pe linia acceptării de sine: ”Ești ceea ce ești, și asta e tot ce ești-și e bine așa!”

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *